W Centrum Transferu Technologii i Wiedzy (CTTW) po raz pierwszy przygotowaliśmy poradnik dla naukowców pracujących nad technologiami lekowymi. Jest to pewnego rodzaju przegląd dobrych praktyk w świecie farmacji z perspektywy naukowca i innowatora. Autorem publikacji jest nasz Broker Technologii — Rafał Orłowicz-Murawski.
Naukowcy z Wydziału Biologii UW planują udostępniać rolnikom, hodowcom roślin i branży ogrodniczej nowe rozwiązania. Są to biopreparaty oparte na kompozycjach szczepów bakteryjnych i grzybowych oraz na ich metabolitach.
Po 25 latach działalności UOTT podjęliśmy decyzję o dostosowaniu naszej nazwy do ewolucyjnych zmian, jakie następują w naszej jednostce od ponad roku. Co się zmienia?
Już 27 kwietnia o godz. 15:00 zapraszamy na kolejną edycję Klubu Innowacji UW. Podczas spotkania przedstawiciele otoczenia społeczno-gospodarczego UW będą mieli okazję zapoznać się z projektami badawczo-rozwojowymi realizowanymi w ramach programu "Inkubator Innowacyjności 4.0".
W ostatnich dniach nawiązaliśmy współpracę z Wydziałem Nauk Ekonomicznych. Dzięki niej eksperci z Wydziału będą wspomagać nasz zespół brokerów w prowadzeniu analiz rynkowych na potrzeby komercjalizacji rozwiązań i technologii powstających na UW.
12. Forum Rozwoju Mazowsza to dwa dni pełne inspiracji i wymiany doświadczeń, 3 strefy tematyczne, 18 debat, ponad 40 Partnerów i 80 ekspertów — tak będzie wyglądało poświęcone roli Unii Europejskiej w rozwoju regionu, w którym Uniwersytecki Ośrodek Transferu Technologii UW będzie brał aktywny udział.
Amerykańska firma Biometryks LLC, prowadząca badania nad nowoczesnymi technologiami medycznymi, podpisała umowę licencyjną na patent, będący własnością Uniwersytetu Warszawskiego. Patent obejmuje nowatorską technologię produkcji matrycy grafenowej.
27 października w siedzibie Centrum Współpracy i Dialogu UW (CWiD) odbył się Klub Innowacji UW. Było to pierwsze spotkanie o charakterze bezpośrednim po długiej pandemicznej przerwie. Zorganizowano je pod hasłem „Smart City – technologie dla miast przyszłości”.
Raport powstał po to, żeby dowiedzieć się więcej na temat przedsiębiorczości studenckiej w Polsce, promować dobre praktyki rozwijane na uczelniach oraz wspierać młode osoby na początku ich ścieżki zawodowej.
Trwa rekrutacja do bezpłatnego programu wsparcia innowacyjnej przedsiębiorczości w branży rolno-spożywczej, EIT Food Seedbed 2021. Program realizuje EIT Food, konsorcjum składające się z przedsiębiorstw, ośrodków badawczych oraz uniwersytetów, zorganizowane w ramach Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu Komisji Europejskiej.
Dla Twojej wygody zbieramy ciasteczka, zgadzasz się na to? :)