Po 25 latach działalności UOTT podjęliśmy decyzję o dostosowaniu naszej nazwy do ewolucyjnych zmian, jakie następują w naszej jednostce od ponad roku. Co się zmienia?
Woda jest jednym z kluczowych zasobów naturalnych. Nie tylko z punktu widzenia życia biologicznego, ale także rolnictwa, przemysłu i energetyki czy chociażby turystyki. Ze względu na niedawne zmiany prawne, gospodarka ściekowa staje się ważnym wyzwaniem dla samorządowców na terenach wiejskich.
W ostatnich dniach nawiązaliśmy współpracę z Wydziałem Nauk Ekonomicznych. Dzięki niej eksperci z Wydziału będą wspomagać nasz zespół brokerów w prowadzeniu analiz rynkowych na potrzeby komercjalizacji rozwiązań i technologii powstających na UW.
Fundacja Miasto powołana przez Związek Miast Polskich (ZMP) ułatwia uczniom z całej Polski dostęp do kursów online przygotowujących do egzaminów maturalnych i ósmoklasisty. To dzięki zawartemu porozumieniu Fundacji Miasto, utworzonej przez ZMP, ze spółką spin-off Uniwersytetu Warszawskiego, Lecturus, która na platformie online Lecturus Junior udostępnia pakiety lekcji z języka polskiego, angielskiego i matematyki.
Amerykańska firma Biometryks LLC, prowadząca badania nad nowoczesnymi technologiami medycznymi, podpisała umowę licencyjną na patent, będący własnością Uniwersytetu Warszawskiego. Patent obejmuje nowatorską technologię produkcji matrycy grafenowej.
Zespół naukowców z Centrum Nowych Technologii Uniwersytetu Warszawskiego wyhodował nowy szczep ekstremofilnej mikroalgi. Potencjalnie można ją wykorzystać na wiele sposobów: w przemyśle paliwowym, farmaceutycznym, w ochronie środowiska, a także w fundamentalnych badaniach – genetyce, biologii i ewolucji komórki.
Chemicy z Uniwersytetu Warszawskiego we współpracy z Muzeum Narodowym w Warszawie opracowali nową metodę renowacji obrazów malowanych na płótnie. Pozwala ona w bezpieczny sposób całkowicie usuwać z płócien masę woskowo-żywiczną pochodzącą z wykonywanych w przeszłości prac konserwatorskich. Zabieg ten powoduje z reguły przywrócenie obrazom pierwotnych barw.
Trwa 7 edycja Brave Camp – letniej akademia przedsiębiorczości, podczas której studenci Uniwersytetu Warszawskiego i Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego będą rozwijać i doskonalić swoje pomysły na biznes lub przedsięwzięcie zaangażowane społecznie
Trwa rekrutacja do bezpłatnego programu wsparcia innowacyjnej przedsiębiorczości w branży rolno-spożywczej, EIT Food Seedbed 2021. Program realizuje EIT Food, konsorcjum składające się z przedsiębiorstw, ośrodków badawczych oraz uniwersytetów, zorganizowane w ramach Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu Komisji Europejskiej.
Na Uniwersytecie Warszawskim prowadzone są badania dotyczące naturalnych mechanizmów biologicznych, które powstrzymują bakterie wodne przed ich osadzaniem na powierzchni glonów jednokomórkowych.
Dla Twojej wygody zbieramy ciasteczka, zgadzasz się na to? :)