Zespół naukowców z Centrum Nowych Technologii Uniwersytetu Warszawskiego wyhodował nowy szczep ekstremofilnej mikroalgi. Potencjalnie można ją wykorzystać na wiele sposobów: w przemyśle paliwowym, farmaceutycznym, w ochronie środowiska, a także w fundamentalnych badaniach – genetyce, biologii i ewolucji komórki.
Chemicy z Uniwersytetu Warszawskiego we współpracy z Muzeum Narodowym w Warszawie opracowali nową metodę renowacji obrazów malowanych na płótnie. Pozwala ona w bezpieczny sposób całkowicie usuwać z płócien masę woskowo-żywiczną pochodzącą z wykonywanych w przeszłości prac konserwatorskich. Zabieg ten powoduje z reguły przywrócenie obrazom pierwotnych barw.
Dziś, podczas wydarzenia Innovatorium Łukasiewicza w Poznaniu, udział w panelu pt.: „Centrum B+R w przedsiębiorstwie. Studium przypadku” bierze dr hab. inż. Przemysław Dubel, kierujący Uniwersyteckim Ośrodkiem Transferu Technologii UW.
2 czerwca 2022 r. odbyła się gala wręczenia nagród V edycji konkursu „Przedsiębiorca Roku UW”. Kapituła konkursu uhonorowała przedsiębiorców wyróżniających się innowacyjnym sposobem prowadzenia biznesu oraz inspirujących otoczenie. W tegorocznym konkursie zgłoszono 53 firmy, z których 15 znalazło się w finale.
Zakończyła się I edycja Akademii Liderów (AL), programu rozwoju kompetencji. Skierowanego jest on do pracowników, którzy na naszej uczelni kierują biurami, jednostkami, sekcjami lub są gotowi pełnić taką rolę w przyszłości. W AL uczestniczyło ponad 100 pracowników Uniwersytetu Warszawskiego.
Organizatorem wydarzenia są Politechnika Łódzka, Porozumienie Akademickich Centrów Transferu Technologii wraz z Ministerstwem Edukacji i Nauki. Jest to wydarzenie skierowane do przedsiębiorców, w którym to pierwszy raz wystawcami będą uczelnie wyższe, instytuty badawcze prezentujące ofertę swoich technologii i usług. UOTT i technologie z Uniwersytetu Warszawskiego będą widoczne na stoisku nr 15 podczas targów PSBI 2022 w Łodzi.
Wydarzenie skierowane jest do władz samorządowych (wójtów, burmistrzów oraz starostów), referentów, osób odpowiedzialnych za gospodarkę ściekową w jednostkach samorządowych oraz kierowników zakładów komunalnych.
W dniu 29 kwietnia Uniwersytecki Ośrodek Transferu Technologii (UOTT UW) wraz z Centrum Transferu Technologi CITTRU UJ – organizuje webinarium w ramach obchodów światowego dnia ochrony własności intelektualnej.
Trwa rekrutacja do bezpłatnego programu wsparcia innowacyjnej przedsiębiorczości w branży rolno-spożywczej, EIT Food Seedbed 2021. Program realizuje EIT Food, konsorcjum składające się z przedsiębiorstw, ośrodków badawczych oraz uniwersytetów, zorganizowane w ramach Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu Komisji Europejskiej.
Na Uniwersytecie Warszawskim prowadzone są badania dotyczące naturalnych mechanizmów biologicznych, które powstrzymują bakterie wodne przed ich osadzaniem na powierzchni glonów jednokomórkowych.
Dla Twojej wygody zbieramy ciasteczka, zgadzasz się na to? :)