Po 25 latach działalności UOTT podjęliśmy decyzję o dostosowaniu naszej nazwy do ewolucyjnych zmian, jakie następują w naszej jednostce od ponad roku. Co się zmienia?
Woda jest jednym z kluczowych zasobów naturalnych. Nie tylko z punktu widzenia życia biologicznego, ale także rolnictwa, przemysłu i energetyki czy chociażby turystyki. Ze względu na niedawne zmiany prawne, gospodarka ściekowa staje się ważnym wyzwaniem dla samorządowców na terenach wiejskich.
W ostatnich dniach nawiązaliśmy współpracę z Wydziałem Nauk Ekonomicznych. Dzięki niej eksperci z Wydziału będą wspomagać nasz zespół brokerów w prowadzeniu analiz rynkowych na potrzeby komercjalizacji rozwiązań i technologii powstających na UW.
Fundacja Miasto powołana przez Związek Miast Polskich (ZMP) ułatwia uczniom z całej Polski dostęp do kursów online przygotowujących do egzaminów maturalnych i ósmoklasisty. To dzięki zawartemu porozumieniu Fundacji Miasto, utworzonej przez ZMP, ze spółką spin-off Uniwersytetu Warszawskiego, Lecturus, która na platformie online Lecturus Junior udostępnia pakiety lekcji z języka polskiego, angielskiego i matematyki.
Amerykańska firma Biometryks LLC, prowadząca badania nad nowoczesnymi technologiami medycznymi, podpisała umowę licencyjną na patent, będący własnością Uniwersytetu Warszawskiego. Patent obejmuje nowatorską technologię produkcji matrycy grafenowej.
Zespół naukowców z Centrum Nowych Technologii Uniwersytetu Warszawskiego wyhodował nowy szczep ekstremofilnej mikroalgi. Potencjalnie można ją wykorzystać na wiele sposobów: w przemyśle paliwowym, farmaceutycznym, w ochronie środowiska, a także w fundamentalnych badaniach – genetyce, biologii i ewolucji komórki.
Chemicy z Uniwersytetu Warszawskiego we współpracy z Muzeum Narodowym w Warszawie opracowali nową metodę renowacji obrazów malowanych na płótnie. Pozwala ona w bezpieczny sposób całkowicie usuwać z płócien masę woskowo-żywiczną pochodzącą z wykonywanych w przeszłości prac konserwatorskich. Zabieg ten powoduje z reguły przywrócenie obrazom pierwotnych barw.
Trwa rekrutacja do bezpłatnego programu wsparcia innowacyjnej przedsiębiorczości w branży rolno-spożywczej, EIT Food Seedbed 2021. Program realizuje EIT Food, konsorcjum składające się z przedsiębiorstw, ośrodków badawczych oraz uniwersytetów, zorganizowane w ramach Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu Komisji Europejskiej.
Na Uniwersytecie Warszawskim prowadzone są badania dotyczące naturalnych mechanizmów biologicznych, które powstrzymują bakterie wodne przed ich osadzaniem na powierzchni glonów jednokomórkowych.
Naukowcy z Narodowego Instytutu Leków i Uniwersytetu Warszawskiego odkryli, że jednoczesne podanie dwóch substancji organicznych stosowanych w terapiach onkologicznych skutkuje szybszym zmniejszaniem się guza nowotworowego, przy czym zauważono mniejszy negatywny wpływ leków na komórki zdrowe.
Dla Twojej wygody zbieramy ciasteczka, zgadzasz się na to? :)