Amerykańska firma Biometryks LLC, prowadząca badania nad nowoczesnymi technologiami medycznymi, podpisała umowę licencyjną na patent, będący własnością Uniwersytetu Warszawskiego. Patent obejmuje nowatorską technologię produkcji matrycy grafenowej.
Zespół naukowców z Centrum Nowych Technologii Uniwersytetu Warszawskiego wyhodował nowy szczep ekstremofilnej mikroalgi. Potencjalnie można ją wykorzystać na wiele sposobów: w przemyśle paliwowym, farmaceutycznym, w ochronie środowiska, a także w fundamentalnych badaniach – genetyce, biologii i ewolucji komórki.
Chemicy z Uniwersytetu Warszawskiego we współpracy z Muzeum Narodowym w Warszawie opracowali nową metodę renowacji obrazów malowanych na płótnie. Pozwala ona w bezpieczny sposób całkowicie usuwać z płócien masę woskowo-żywiczną pochodzącą z wykonywanych w przeszłości prac konserwatorskich. Zabieg ten powoduje z reguły przywrócenie obrazom pierwotnych barw.
Organizatorem wydarzenia są Politechnika Łódzka, Porozumienie Akademickich Centrów Transferu Technologii wraz z Ministerstwem Edukacji i Nauki. Jest to wydarzenie skierowane do przedsiębiorców, w którym to pierwszy raz wystawcami będą uczelnie wyższe, instytuty badawcze prezentujące ofertę swoich technologii i usług. UOTT i technologie z Uniwersytetu Warszawskiego będą widoczne na stoisku nr 15 podczas targów PSBI 2022 w Łodzi.
Przedstawiamy projekty, które otrzymały finansowanie w ramach programu „Inkubator Innowacyjności 4.0”, realizowanego przez Uniwersytecki Ośrodek Transferu Technologii Uniwersytetu Warszawskiego, UWRC sp. z o.o. oraz Ośrodek Transferu Technologii Politechniki Świętokrzyskiej.
27 października w siedzibie Centrum Współpracy i Dialogu UW (CWiD) odbył się Klub Innowacji UW. Było to pierwsze spotkanie o charakterze bezpośrednim po długiej pandemicznej przerwie. Zorganizowano je pod hasłem „Smart City – technologie dla miast przyszłości”.
W dniu 29 kwietnia Uniwersytecki Ośrodek Transferu Technologii (UOTT UW) wraz z Centrum Transferu Technologi CITTRU UJ – organizuje webinarium w ramach obchodów światowego dnia ochrony własności intelektualnej.
Trwa rekrutacja do bezpłatnego programu wsparcia innowacyjnej przedsiębiorczości w branży rolno-spożywczej, EIT Food Seedbed 2021. Program realizuje EIT Food, konsorcjum składające się z przedsiębiorstw, ośrodków badawczych oraz uniwersytetów, zorganizowane w ramach Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu Komisji Europejskiej.
Na Uniwersytecie Warszawskim prowadzone są badania dotyczące naturalnych mechanizmów biologicznych, które powstrzymują bakterie wodne przed ich osadzaniem na powierzchni glonów jednokomórkowych.
UOTT jest członkiem Porozumienia Akademickich Centrów Transferu Technologii (PACTT), które uruchomiło wraz z firmą Pfizer Polska bezpłatny program Akademii PACTT-Pfizer.
Dla Twojej wygody zbieramy ciasteczka, zgadzasz się na to? :)