Uprzejmie informujemy, że w odpowiedzi na ogłoszenie nr 6/UOTT/2023 zamieszczone na stronie www.uott.uw.edu.pl na usługi przygotowania dziesięciu analiz rynku z dziedziny chemii/biochemii, złożono 2 oferty.
Zaproszenie do złożenia oferty na usługę przygotowania dziesięciu analiz rynku z dziedziny chemii/biochemii w ramach realizacji Programu „Inicjatywa Doskonałości – Uczelnia Badawcza” na Uniwersytecie Warszawskim.
W ostatnich dniach nawiązaliśmy współpracę z Wydziałem Nauk Ekonomicznych. Dzięki niej eksperci z Wydziału będą wspomagać nasz zespół brokerów w prowadzeniu analiz rynkowych na potrzeby komercjalizacji rozwiązań i technologii powstających na UW.
Fundacja Miasto powołana przez Związek Miast Polskich (ZMP) ułatwia uczniom z całej Polski dostęp do kursów online przygotowujących do egzaminów maturalnych i ósmoklasisty. To dzięki zawartemu porozumieniu Fundacji Miasto, utworzonej przez ZMP, ze spółką spin-off Uniwersytetu Warszawskiego, Lecturus, która na platformie online Lecturus Junior udostępnia pakiety lekcji z języka polskiego, angielskiego i matematyki.
Amerykańska firma Biometryks LLC, prowadząca badania nad nowoczesnymi technologiami medycznymi, podpisała umowę licencyjną na patent, będący własnością Uniwersytetu Warszawskiego. Patent obejmuje nowatorską technologię produkcji matrycy grafenowej.
Zespół naukowców z Centrum Nowych Technologii Uniwersytetu Warszawskiego wyhodował nowy szczep ekstremofilnej mikroalgi. Potencjalnie można ją wykorzystać na wiele sposobów: w przemyśle paliwowym, farmaceutycznym, w ochronie środowiska, a także w fundamentalnych badaniach – genetyce, biologii i ewolucji komórki.
Chemicy z Uniwersytetu Warszawskiego we współpracy z Muzeum Narodowym w Warszawie opracowali nową metodę renowacji obrazów malowanych na płótnie. Pozwala ona w bezpieczny sposób całkowicie usuwać z płócien masę woskowo-żywiczną pochodzącą z wykonywanych w przeszłości prac konserwatorskich. Zabieg ten powoduje z reguły przywrócenie obrazom pierwotnych barw.
Raport powstał po to, żeby dowiedzieć się więcej na temat przedsiębiorczości studenckiej w Polsce, promować dobre praktyki rozwijane na uczelniach oraz wspierać młode osoby na początku ich ścieżki zawodowej.
Trwa rekrutacja do bezpłatnego programu wsparcia innowacyjnej przedsiębiorczości w branży rolno-spożywczej, EIT Food Seedbed 2021. Program realizuje EIT Food, konsorcjum składające się z przedsiębiorstw, ośrodków badawczych oraz uniwersytetów, zorganizowane w ramach Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu Komisji Europejskiej.
Na Uniwersytecie Warszawskim prowadzone są badania dotyczące naturalnych mechanizmów biologicznych, które powstrzymują bakterie wodne przed ich osadzaniem na powierzchni glonów jednokomórkowych.
Dla Twojej wygody zbieramy ciasteczka, zgadzasz się na to? :)