Konkurs EIT Food skierowany do start-upów, spin-offów z całej Europy na wczesnym etapie rozwoju. Przedsiębiorstwa będą przesyłać zidentyfikowane w swoich środowiskach wyzwania, w których zastosowanie mogą znaleźć rozwiązania z obszaru sztucznej inteligencji.
Za nami finał VII edycji Konkursu Przedsiębiorca Roku. Pracownicy, studenci, doktoranci i absolwenci UW stawali w szranki w kilku kategoriach: Master of Business, Innowacja / Innowator Roku, Przedsiębiorca Społeczny, Start-up UW i Przedsiębiorca Korporacyjny.
Uniwersytet Warszawski ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego rozwija nową technologię diagnozowania chorób Parkinsona i Alzheimera we wczesnych stadiach. Rozwiązanie ma zostać wprowadzone jako usługa medyczna poprzez spółkę spin-off powołaną przez obie uczelnie.
W ostatni piątek w CTTW odbyło się posiedzenie Komisji Konkursu Przedsiębiorca Roku UW. W trakcie obrad zostały przeanalizowane zgłoszenia, które nadpłynęły w tegorocznej, VII edycji Konkursu. Po wstępnej weryfikacji Komisja przekazała swoje wnioski Kapitule Konkursu. Czekamy do maja na wyniki tegorocznych zmagań uczestników Konkursu.
Zespół badaczy z Uniwersytetu Warszawskiego pod kierunkiem prof. Jacka Jemielitego (CeNT) i dr hab. Joanny Kowalskiej (FUW) we współpracy z zespołem z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz spółką spin-off UW ExploRNA Therapeutics opracował nową modyfikację mRNA. W opinii profesora Jacka Jemielitego, prezesa ExploRNA, właściwości nowej cząsteczki mogą być przełomowe dla współczesnej medycyny.
Dziś odbywa się ważne wydarzenie dla świata polskiej medycyny, naukowców wielu dziedzin oraz jednostek badawczych, w tym uczelni – „CEPT – Platformą Rozwoju Innowacyjnej Biomedycyny 2024”. Oby takie spotkania miały pozytywne przełożenie na zmiany w środowisku akademickim i badawczym w Polsce!
W dniu 28 lutego 2024 r. odbyło się dedykowane szkolenie w formie hybrydowej na temat praw własności intelektualnej i komercjalizacji wyników prac badawczych zrealizowane przez CTTW UW dedykowane dla Wydziału Biologii UW.
W dniu 21.02.2024 r. mieliśmy przyjemność gościć na Radzie Wydziału Stosowanych Nauk Społecznych i Resocjalizacji UW. Spotkanie to było świetną okazją do dzielenia się informacjami o Centrum Transferu Technologii i Wiedzy w kluczowych obszarach naszego działania — ochronie własności intelektualnej, komercjalizacji oraz prowadzenia projektów.
W dniu 22 stycznia 2024 roku mieliśmy przyjemność gościć w siedzibie CTTW UW z wizytą studyjną przedstawicieli Centrum Przedsiębiorczości i Transferu Technologii Uniwersytetu Zielonogórskiego.
Do 19 lutego 2024 r. trwa rekrutacja do bezpłatnego programu wsparcia innowacyjnej przedsiębiorczości w branży rolno-spożywczej, EIT Food Seedbed Incubator 2024. Program wspiera osoby, które mają pomysły na założenie firm typu start-up/spin-off w obszarach związanych z sektorem rolno-spożywczym albo już prowadzą takie firmy.
Dla Twojej wygody zbieramy ciasteczka, zgadzasz się na to? :)