Przedstawiamy projekty, które otrzymały finansowanie w ramach programu „Inkubator Innowacyjności 4.0”, realizowanego przez Uniwersytecki Ośrodek Transferu Technologii Uniwersytetu Warszawskiego, UWRC sp. z o.o. oraz Ośrodek Transferu Technologii Politechniki Świętokrzyskiej.
Projekt dotyczy aktywnego w niskich temperaturach, mikrobiologicznego bionawozu wzbogaconego polimerem kwasu homogentyzynowego wspierającego wzrost i ochronę roślin oraz użyźniającego glebę.
Innowacja opracowywanego bionawozu polega przede wszystkim na użyciu antarktycznych bakterii, które w przeciwieństwie do obecnie stosowanych bakterii mezofilnych, można z powodzeniem stosować jednakowo wczesną wiosną, a nawet późną zimą, gdy rozpoczyna się wegetacja wielu roślin uprawnych. Dodatkowo projekt zakłada opracowanie tanich metod produkcji bionawozu, dzięki czemu będzie on rozwiązaniem nie tylko skutecznym, ale także ekonomicznym.
Projekt poświęcony uzyskaniu podwyższenia etapu gotowości technologicznej dla wynalazku pozwalającego na efektywne oczyszczanie dzieł sztuki. Zgłoszona w Urzędzie Patentowym Rzeczypospolitej Polskiej metoda polega na wykorzystaniu specjalnie przygotowanego organożelu do usunięcia starych mas woskowo-żywicznych, które miały wzmacniać zabytkowe płótna malarskie.
Niestety XVII-wieczna metoda konserwacji okazuje się mieć istotne wady zarówno techniczne (uszkadzanie płótna), jak i estetyczne (przyciemnianie obrazów oraz wpływ na kolorystykę dzieł malarskich). Konieczne jest więc ratowanie konserwowanych w ten sposób dzieł. Jednak stosowane obecnie w tym celu rozpuszczalniki są toksyczne. Opracowany organożel jest znacznie bezpieczniejszy dla zdrowia ludzi, a jednocześnie w pełni bezpieczny dla samych dzieł podlegających konserwacji.
Od ponad dwóch lat w dużo większym stopniu dbamy o nasze zdrowie. Spowodowało to m.in. wzrost zainteresowania takimi składnikami prozdrowotnymi, jak 1-3 β glukan oraz „proszek euglenowy”, które są silnymi przeciwutleniaczami i wspierają odporność, ale także np. obniżają cholesterol i poziom cukru we krwi. Stąd ich coraz szersze wykorzystywanie przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.
Wyzwaniem staje się zatem obniżenie kosztów pozyskania tych cennych surowców, co przełożyłoby się bezpośrednio na cenę i przystępność produktów końcowych dla konsumentów. Prace nad projekt będą miały również wymiar ekologiczny, bowiem zakłada wykorzystanie odpadów poprodukcyjnych z różnych gałęzi przemysłu spożywczego, co pozwoli zmniejszy ilość CO2 w atmosferze.
Projekt dotyczy opracowania płynnych bionawozów organicznych, wzbogaconych metabolitami bakteryjnymi, przeznaczonych do promocji wzrostu roślin domowych.
Efektem projektu ma być nawóz, który zwiększa biodostępność składników odżywczych obecnych w glebie, kontroluje jej odczyn pH oraz stymuluje aktywność mikrobiologiczną gleby i zwiększa dostępność składników odżywczych dodawanych z nawozem. Istotą innowacyjności powstałego bionawozu jest stabilność składu chemicznego dzięki wykorzystaniu metabolitów bakteryjnych bez dodatku żywych komórek, co stanowi mankament obecnych na rynku rozwiązań tego typu.
Dodatkowo produkt opracowany przez mgra Marcina Musiałowskiego z Wydziału Biologii Uniwersytet Warszawski ma działanie wieloaspektowe i pozwala wykorzystać pełen potencjał odżywczy gleby, jednocześnie wspierając mikroorganizmy w niej żyjące, w przeciwieństwie do syntetycznych metod chelatowania (EDTA), które mają na nie negatywny wpływ.
Do najbardziej obiecujących terapii na rynku biotechnologicznym należą obecnie rozwiązania oparte na #mRNA. Wykorzystywane są m.in. w szczepionkach przeciw SARS-CoV-2 takich firm jak Pfizer czy Moderna.
Globalna sytuacja w ostatnich dwóch latach dobitnie udowodniła nam, jak bardzo potrzebne są tego rodzaju rozwiązania pozwalające nam chronić swoje zdrowie i życie. Ale terapie oparte na mRNA to nie tylko szczepionki przeciwwirusowe. Mają one także potencjał leczenia nowotworów oraz innych chorób wywołujących niedobór określonych białek. Tym bardziej cieszymy się, że możemy wesprzeć rozwój badań doskonalących tę technologię. Projekt koncentruje się na segmentowych ogonach poliA, jako strukturalnej i funkcjonalnej modyfikacji końca 3’ mRNA do zastosowań w terapiach opartych na technologii mRNA.
Celem projektu jest przede wszystkim ustabilizowanie całego kompleksu mRNA, a jednocześnie obniżenie kosztów oraz czasu produkcji. Co najważniejsze jednak – efektem finalnym będzie stworzenie produktu cechującego się dłuższym czasem półtrwania w komórkach oraz wyższym poziomem translacji kodowanego białka, co spowoduje zwielokrotnienie efektu biologicznego wywołanego danym terapeutykiem.
Biorąc pod uwagę duże zapotrzebowanie na tego rodzaju rozwiązania oraz fakt, że niestabilność materiału, jakim jest mRNA, stanowi ogromne wyzwanie dla tworzenia skutecznych preparatów leczniczych, wyniki badań mogą wzbudzić duże zainteresowanie na globalnym rynku farmaceutycznym.
Rozwiązanie ma na celu efektywne i ekonomiczne wytwarzanie preparatów opartych na aktywnych nanoskładnikach, co umożliwi różnorodne ich zastosowanie, np. w ogrodnictwie i rolnictwie – do ochrony roślin oraz plonów przed różnego rodzaju chorobami grzybowymi w czasie wzrostu i długotrwałego przechowywania, aby ograniczyć stosowanie szkodliwych pestycydów, czy też w pszczelarstwie – do likwidacji zagrożeń bakteryjnych oraz jako bezpieczny oprysk w pobliżu pasiek pszczelich.
Ale to nie jedyne możliwości.
Preparat z powodzeniem zapobiega powstawaniu nalotów grzybiczych w instalacjach klimatyzacyjnych, ale można użyć go także do stworzenia antybakteryjnych nawiewów w śluzach powietrznych w zakładach przetwórstwa mięsnego i owocowego. Przewagą opracowanego rozwiązania jest z jednej strony znacznie większa trwałość uzyskiwanych powłok, co pozwala na podniesienie wydajności produktu końcowego oraz ograniczenie wpływu na środowisko, a z drugiej strony – zdolność powstałych powłok do samoregeneracji, która podnosi ich skuteczność.
Jak połączyć trend zero-waste, grywalizację, wzrost świadomości potrzeb żywieniowych i ekonomię? Udało się to autorom pakietu edukacyjnego Food Waste Management Excellency, który został wyróżniony i wsparty grantem w programie Inkubator Innowacyjności 4.0.
Projekt zakłada przygotowanie i wprowadzenie na rynek pakietu edukacyjnego (gry planszowej wraz z dodatkowymi materiałami) dla szkół, ale także rodzin. Pozwoli on dzieciom poznać zasady komponowania zbilansowanych posiłków w sposób, który jest jednocześnie ekonomiczny, jak i ekologiczny. Gra przede wszystkim ma na celu przedstawienie w atrakcyjny sposób praktycznej wiedzy, która posłuży dzieciom i rodzicom do budowania większej świadomości żywieniowej, a dzięki temu długofalowo dbać o zdrowie i jednocześnie – ograniczyć marnowanie jedzenia. Dodatkowo gra zawiera elementy edukacji finansowej i zarządzania czasem. To bardzo szerokie spektrum umiejętności, które dzieci mogą rozwijać w przyjaznej dla siebie formie – w czasie zabawy.
Biorąc pod uwagę wyzwania, z jakimi w coraz większym stopniu mierzymy się na co dzień (otyłość, marnowanie żywności i stały wzrost ich cen, rosnące problemy finansowe), wyposażenie dzieci w taki właśnie pakiet umiejętności jest kluczowe, aby mogły lepiej radzić sobie w przyszłości.
Dla Twojej wygody zbieramy ciasteczka, zgadzasz się na to? :)