Konkurs EIT Food skierowany do start-upów, spin-offów z całej Europy na wczesnym etapie rozwoju. Przedsiębiorstwa będą przesyłać zidentyfikowane w swoich środowiskach wyzwania, w których zastosowanie mogą znaleźć rozwiązania z obszaru sztucznej inteligencji.
Za nami finał VII edycji Konkursu Przedsiębiorca Roku. Pracownicy, studenci, doktoranci i absolwenci UW stawali w szranki w kilku kategoriach: Master of Business, Innowacja / Innowator Roku, Przedsiębiorca Społeczny, Start-up UW i Przedsiębiorca Korporacyjny.
Uniwersytet Warszawski ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego rozwija nową technologię diagnozowania chorób Parkinsona i Alzheimera we wczesnych stadiach. Rozwiązanie ma zostać wprowadzone jako usługa medyczna poprzez spółkę spin-off powołaną przez obie uczelnie.
W ostatni piątek w CTTW odbyło się posiedzenie Komisji Konkursu Przedsiębiorca Roku UW. W trakcie obrad zostały przeanalizowane zgłoszenia, które nadpłynęły w tegorocznej, VII edycji Konkursu. Po wstępnej weryfikacji Komisja przekazała swoje wnioski Kapitule Konkursu. Czekamy do maja na wyniki tegorocznych zmagań uczestników Konkursu.
5 kwietnia br. w Radio Kampus wyemitowano wywiad z rektorem UW prof. Alojzym Z. Nowakiem. Rozmowa poświęcona była między innymi przedsiębiorczości akademickiej, innowacyjności oraz motywacji do przekuwania pomysłów w sukcesy rynkowe.
Zapraszamy do zapoznania się z pierwszym numerem Newslettera CTTW — publikacji poświęconej ochronie własności intelektualnej i zagadnieniom transferu technologii. Wierzymy, że znajdziecie w nim wiele cennych informacji oraz inspirujących treści dotyczących innowacji i rozwoju naukowego.
Zespół badaczy z Uniwersytetu Warszawskiego pod kierunkiem prof. Jacka Jemielitego (CeNT) i dr hab. Joanny Kowalskiej (FUW) we współpracy z zespołem z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz spółką spin-off UW ExploRNA Therapeutics opracował nową modyfikację mRNA. W opinii profesora Jacka Jemielitego, prezesa ExploRNA, właściwości nowej cząsteczki mogą być przełomowe dla współczesnej medycyny.
Do 19 lutego 2024 r. trwa rekrutacja do bezpłatnego programu wsparcia innowacyjnej przedsiębiorczości w branży rolno-spożywczej, EIT Food Seedbed Incubator 2024. Program wspiera osoby, które mają pomysły na założenie firm typu start-up/spin-off w obszarach związanych z sektorem rolno-spożywczym albo już prowadzą takie firmy.
Wyjedź na Międzynarodową Wystawę Wynalazków w Genewie. Konkurs adresowany jest do studentów, doktorantów i absolwentów, którzy w trakcie studiów zostali twórcami/współtwórcami wynalazku lub wzoru użytkowego/przemysłowego chronionego prawem wyłącznym lub zgłoszonego do ochrony w Urzędzie Patentowym Rzeczypospolitej Polskiej lub odpowiednim urzędzie ds. własności przemysłowej za granicą.
W Centrum Transferu Technologii i Wiedzy (CTTW) po raz pierwszy przygotowaliśmy poradnik dla naukowców pracujących nad technologiami lekowymi. Jest to pewnego rodzaju przegląd dobrych praktyk w świecie farmacji z perspektywy naukowca i innowatora. Autorem publikacji jest nasz Broker Technologii — Rafał Orłowicz-Murawski.
Dla Twojej wygody zbieramy ciasteczka, zgadzasz się na to? :)