Aktualności

EIT Food Seedbed Incubator - rekrutacja do bezpłatnego programu wsparcia

23.01.2024 Konkursy UW

Do 19 lutego 2024 r. trwa rekrutacja do bezpłatnego programu wsparcia innowacyjnej przedsiębiorczości w branży rolno-spożywczej, EIT Food Seedbed Incubator 2024.

Program realizuje EIT Food, konsorcjum składające się z przedsiębiorstw, ośrodków badawczych oraz uniwersytetów, zorganizowane w ramach Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu Komisji Europejskiej. EIT Food jest największą europejską inicjatywą w obszarze rolno-spożywczym, realizującą programy wsparcia innowacji dla sektora żywnościowego w Europie. Działania EIT Food są finansowane ze środków Komisji Europejskiej w ramach programu Horyzont Europa.

EIT Food Seedbed Incubator

Program EIT Food Seedbed Incubator wspiera osoby, które mają pomysły na założenie firm typu start-up/spin-off w obszarach związanych z sektorem rolno-spożywczym albo już prowadzą takie firmy. Beneficjenci uzyskają wsparcie merytoryczne (szkolenia i mentoring) oraz finansowe (w wysokości do 10.000€, umożliwiające realizację ponad 100 rozmów z potencjalnymi klientami w celu weryfikacji pomysłu oraz możliwość uzyskania dalszego finansowania i wsparcia EIT Food). Unikatowym elementem programu jest wsparcie dla procesów weryfikacji pomysłu biznesowego i przydatności rozwiązań technicznych poprzez ustrukturyzowany dialog z potencjalnymi klientami (customer discovery process), realizowane w oparciu o metodykę opracowaną przez EIT Food przy współpracy z wyspecjalizowanymi trenerami, mentorami i ułatwione dzięki oferowanemu startupom wsparciu finansowemu.

Program jest prowadzony w języku angielskim (online) w kilku europejskich ośrodkach:

  • Aarhus University (Dania),
  • ShakeUp Factory (Francja),
  • DIL Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik e. V. (Niemcy),
  • Wydział Zarządzania Uniwersytet Warszawski (Polska),
  • Centre for Socially Responsible Innovations (Polska),
  • Food4Sustainability CoLAB (Potugalia),
  • Swiss Food Research (Szwajcaria),
  • Queen's University Belfast (Irlandia Północna),
  • EIT Food South (Hiszpania).

Rejestracja i szczegółowe informacje o programie dostępne są na stronie: eitfood.eu/entrepreneurship/launch-seedbed-incubator

Termin zgłoszeń upływa 19 lutego 2024 r.

Webinary

Zapraszamy również do udziału w sesjach informacyjnych:

Aplikujący do programu powinni przedstawić innowacyjny pomysł, który ma potencjał wprowadzenia korzystnych zmian w sposobach wytwarzania, dostarczania, spożywania żywności i/lub przetwarzania powstałych w tych procesach odpadów. Oprócz typowych rozwiązań rolno-spożywczych, start-upy mogą działać w obszarach wspierających wytwarzanie żywności, w tym: maszyny i urządzenia dla rolnictwa i przetwórstwa, logistyka, opakowania, rozwiązania informatyczne, redukcja odpadów z łańcucha żywności, usługi biznesowe czy innowacje społeczne.

Program dotyczy pomysłodawców i start-upów na wczesnych etapach rozwoju. Szczególnie zachęcamy do aplikowania osoby, których pomysł technologiczny jest związany z prowadzonymi badaniami, a jego dalszy rozwój wymaga zdobycia specjalistycznej wiedzy biznesowej oraz kontaktów z potencjalnymi klientami w różnych krajach europejskich.


Poznaj zeszłorocznych uczestników programu


Osoba do kontaktu:

dr Olga Pelekh

Wydział Zarządzania UW

e-mail: opelekh@wz.uw.edu.pl

tel. +48504409520

Dla Twojej wygody zbieramy ciasteczka, zgadzasz się na to? :)

Zapisano